DRAKE – VIEWS

2010: Thank Me LaterVIEWS DRAKE
2011: Take Care
2013: Nothing Was the Same
2015: If You’re Reading This it’s Too Late
2015: What a Time to Be Alive (met Future)
29 april 2016: Views

Drake is terug. 7 maanden na de collaboratie met Future brengt hij zijn vierde studioalbum ‘Views’ uit. En hoe. Men verwacht dat de Canadese rapper 2 miljoen exemplaren van het album zal verkopen, momenteel enkel te beluisteren via Apple Music en digitaal te downloaden via iTunes. In het album zijn ook Rihanna, Future, Wizkid, Kyla, Pimp C, dvsn en PARTYNEXTDOOR te horen.

Weer krijgen we de twee kanten van ‘Drizzy’ te zien: de rapper en de R&B-zanger. Het album begint zeer rustig met Keep the Family Close, dat over vertrouwensproblemen gaat (door een clash met Meek Mill en gelekte liederen). Meteen erna krijgen we 9, rap, met een geweldige instrumentatie. 9 komt van een omgekeerde 6, een referentie naar Toronto (de thuisbasis van de artiest): ‘And I turn the six upside down, it’s a nine now.’

‘VIEWS’ theme throughout is the changing seasons in Toronto, Ontario, Canada. The R&B vibe songs are the winter songs, while the trap-influenced and island vibe songs are the summer songs.’ Genius.com


Vervolgens krijgen we twee R&B-stukjes, eentje waarin hij zich afvraagt of zijn vriendin hem trouw is (U With Me?) en eentje waarin hij treurt om een relatie die niet werkte (Feel No Ways). Met Hype krijgen we weer een energiek stuk, met de flow van Summer Sixteen, over de steeds veranderende rapgame. Hierin horen we ook een interessant stukje egotrip: ‘VIEWS already a classic…’.

In Weston Road Flows (met de line: ‘(…) what are those’, verwijzend naar de bekende Vines) krijgen we een throwback naar Drakes verleden, met invloed van muziek uit de jaren ’90 tot gevolg. Terug naar de romantische liedjes met Redemption en With You: typische R&B-beats, en een (geldt ook voor de andere) beheerst gebruikt van autotune zijn hier terug te vinden. Faithful is half rap, half R&B. Pimp C zorgt voor de rap, dvsn voor de R&B en Drake doet beiden. Still here is dan weer volledig rap. Een zalige flow op een zotte instrumentatie, een goede sfeermaker.

Na Controlla (R&B) komt One Dance, één van de twee stukjes die de Canadees al op voorhand heeft gedropt. Dit liedje wordt gekarakteriseerd door zijn afrobeat. Grammys, feat. Future… Na een mixtape met de rapper uit Atlanta, komt deze weer meteen terug op VIEWS, met een geënerveerde flow. De song gaat over hun musicale carrière en het feit dat Future ondanks zijn enorme succes nog steeds geen Grammy heeft gewonnen ‘They gon’ think I won a Grammy’. Childs Play is weer een typische R&B-song.

DRAKE

Teleurstelling. De beat is geweldig en Drake poseert er zijn teksten goed op, maar er was ons beloofd dat Pop Style een feat zou worden met ‘The Throne’ (Jay Z en Kanye West). Op het album staat de versie zonder die twee. Spijtig, want de combinatie Drake-Kanye is echt goed (zie Big Sean: Blessings). In Too Good komt Rihanna terug voor een collaboratie met Drake (de vorige was Work, op Rihanna’s album ANTi). Dit lied gaat over een persoon die te goed is in een relatie maar dat niet terugkrijgt van de ander: eenrichtingsverkeer.

Na een kleine interlude komen we bij de twee laatste liedjes van het album; Fire & Desire en Views. In het eerste treurt hij om een vrouw die al een relatie heeft met een ander. Het tweede is de afsluiter. De instrumentatie is een gospel-sampel van The Winans: The Question Is. Het is het titelnummer en gaat over loyaliteit en trouw, met een aantal onrechtstreekse ‘shots’ naar Meek Mill. En bij dit nummer had het moeten blijven. Hotline Bling… Iedereen heeft het gehoord, iedereen kent de parodieën (Vines). Het stuk, bedoeld als bonustrack, verpest de sfeer die ‘Views’ dropt voor het afsluiten van het album.

“Views from the 6” is goed, maar niets kan tippen aan “Take Care” @Ilyaaas_

Een krachtig album, met een gezonde mix van rap en R&B. De liederen die bijblijven zijn vooral Hype, Weston Road Flows, Faithful, One Dance en Views. We zullen nu zien of het album inderdaad “a classic” wordt.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s